Førjulstid

Tiden går fort! Nå har jeg vært i Japan i over 3 månder og det er bare litt over en uke igjen til jul. For de fleste nordmenn så begynner jula ordentlig da, men her i Japan er det for det meste slutt den 24. Da blir all julepynt ryddet bort fortest mulig og det er nyttårsfeiring som står i fokus. Nyttår er en mye større familiehøytid her enn det jul er. Har inntrykk at den japanske jula er vestlig og kommersiell uten så mye innhold. Men uansett, her i stua mi skal det være jul litt lengre enn til  24.des. Selv om det er lenge siden jeg flyttet hjemmefra så har jeg aldri pyntet til jul før der jeg har bodd, fordi jeg var jo hjemme hos familien uansett. Så i år er første gang jeg virkelig pynter til jul. Tidligere i uka kjøpte jeg mitt første juletre, i plastikk.. Det er ikke så lett å få tak i ekte tre. Flere av misjonærene har et juletre i hagen som tas inn til jul og pyntes for så å plantes ut igjen etter jul. Jeg har ikke noe hage til å gjøre det, men jeg syns treet mitt er fint. Læreren min lo godt da jeg fortalte at jeg frakta det hjem på sykkelen min. Godt jeg er såpass kjent nå at jeg kan velge lite trafikerte veier.

Her er juletreet mitt. Litt glissent julepyntmessig, men jeg driver å lager julepynt så det komme på litt etter litt. Jeg syns egentlig at det er litt tidlig å pynte juletreet nå, men siden det tar litt tid å få pyntet det, og at jula er så kort her, så er det greit. OLYMPUS DIGITAL CAMERA

For å komme litt i julesteming hører jeg masse på julemusikk, leser juleandakter, lager julepynt og baker julekaker. Jeg var ferdig med alle julegavene som skulle sendes til Norge før desember.  Har hatt fin en førjulstid uten for mye stress. På lørdag hadde jeg bakedag hvor jeg bakte 3 av mine favoritter. Kakemenn, Maryland cookies og Sarah Bernard! Noen ingredienser kan være vanskelige å få tak i. Måtte bytte ut kulturmelk med youghurt i kakemennene, men de smarte nesten det samme. OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERAAlt for mye kaker til en person.. men  det fine her er at det er nok av muligheter til å gi bort. Hadde blant annet med en eske med kakemenn i kirka til kirkekaffen på søndag! Japanere liker også kakemenn:)

Innimellom kakebakingen kokte jeg risgrøt for første gang mens jeg har bodd i Japan. Fant ut at risen de bruker her passer perfekt til god norsk grøt. Risen jeg hadde kjøpt var fra Mie, her jeg bor, så det ble virkelig lokal mat. OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERAManglet bare rød saft..

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Etter mange timer ved kjøkkenbenken var det deilig å sette seg i sofan og slappe av se på en unormalt ryddig stue. Hadde opprydding i alle skolepapirene mine her en dag og da så spisestuebordet sånn ut:20131211_211547

Forrige helg var jeg på besøk hos noen misjonærer som bor mellom Osaka og Kobe. Var en fin helg hvor jeg fikk slappet av og samtidig se hvordan arbeid drives i forskjellige menigheter i Kinki. 20131206_181007«Snikfoto» av meg selv på toget på vei til Osaka. Etter 5 togbytter var jeg fremme.

Mandagen ble det Ikea tur! Min viktigste agenda for turen var å kjøpe stearinlys. Det er ikke så lett og finne stearinlys her uten lukt.. Så nå har jeg kjøpt et lite lager med luktfrie Ikea lys. Rakk ikke å ta bilde av IKEA før vi nesten var forbi med toget.. 20131209_133338

Jeg har skrevet tidligere om japanere som er glad i å gå i kø. Og etter Ikeaturen ble jeg vitne til, og med i en ny køgåing. Hver desember i Kobe blir det satt opp lysdekorasjon til minne om jordskjelvet som var i Kobe i 1995. Siden vi var i Kobe dro Karoline og jeg for å se. Vi fulgte skilt til hvor gata hvor lysene skulle være, men vi skjønte etterhvert at vi måtte komme oss inn i denne køen som alle gikk i. Det var ikke så lett å finne ut hvor køen egentlig begynte. Hadde vi vært i Norge ville vi bare ha sneket oss inn, men det er ikke noe god plan her. Vi fant ut at det ikke var noe vist å prøve og trosse doble gjerder og MANGE politi. Etter og ha spurt flere så fant stede der køen begynte til slutt.20131209_17495820131209_174907Det ser kanskje mer ut som en demonstrasjon.. men det er en svært organisert kø som gikk i Kobes gater. Med gjevne mellomrom ble køen stoppet slik at folk som skulle over veien kunne komme forbi.

Til slutt kom vi til lysene! OLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERAVeldig fint, og veldig masse folk!

Det er nok av ting som skjer den neste uka.Selv om jegikke har noe ansvar så er jeg med på det som skjer. Ser, lærer og hjelper til. Et av høydepunktene tror jeg blir søndag 22. desember. Da er det gudstjeneste i Kawage med dåp av to unge jenter. Etterpå er det felles middag hvor alle tar med en rett hver.

Selv om det virkelig er en fin tid og jeg koser meg med å lage mine egen japanske juletradisjoner, så er det selvsagt en tid hvor savnet etter Norge er litt sterkere. Dette vet de andre misjonærene, så de skal nok holde meg i ativitet.

Har 4 dager igjen med skole før jeg har et par uker med skolefri. Kjenner at det skal bli godt. Få litt tid til å la ting synke inn litt. I følge en av lærerne mine så går det veldig bra med japansksken til nå. Men det er 2 forskjellige ting å være på skolen og skjønne gramatikk og snakke med lærerne, OG skulle bruke japansken i det virkelige liv. Men jeg får legge vekk mine følelser på hvordan det går og velge og tro på henne.  Hun var hverfall fornøyd med kanjien min. Kinesiske tegn. Veldig facinerende å lære, men mer om det en annen gang.OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Ønsker dere alle en god førjulstid! Midt i all travelhet ikke glem det viktigste:

For et barn er oss født,
en sønn er oss gitt.
Herreveldet er lagt på hans skulder.
Han har fått navnet
Underfull rådgiver, Veldig Gud,
Evig far, Fredsfyrste.

One response to “Førjulstid

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s