Min første jul i Japan

Nå er jula i Japan over.. Det meste av julepynten er forsvunnet fra butikkene og det spilles ikke julemusikk mer. Min første jul i Japan har vært fin.. det var kanskje tiden rett før jul hvor jeg kjente mest på hjemlengselen, men nå går det fint og jeg kan glede meg over mange fine dager.

For kristne her i Japan feires julen hovedsaklig i kirken. Det er ikke en familiehøytid som det er i Norge, hvor en del av oss går i kirka først, også har vi vår private feiring etterpå.. Her er felleskapet i kirken viktig.  Flere ganger denne jula har jeg tenkt at vi burde hatt enda mer av dette i julefeiringen i Norge..

Jula i kirken begynte med «barnas jul» 13. desember. ca 35 barn + foreldre kom i kirken for pepperkakebaking, gå rundt juletreet, høre juleevangeliet, få en liten julegave og høre et lokalt barnekor synge. Jeg hadde ansvaret for å steke pepperkaker, med litt hjelp gikk det fint.

Fikk «Julekongen», adventsserien som ble sendt i fjor på NRK i julegave. Må inrømme at jeg åpnet den noen dager før julaften… også hadde jeg maraton dagene før jul:-)

20131220_130916

Helga før julaften var full av julearrangementer. Fredag var jeg i Matsusaka på «International night». Her var det blant annet  julekaker, juletregang og vi hadde lite drama om Maria som fikk vite at hun skulle føde Jesus, hvor jeg ble kastet inn i rollen som Maria..

Søndag var det julegudstjeneste i Kawage med dåp av to jenter. Det var en flott gudstjeneste.OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Etterpå var det middag hvor alle sammen tok med seg en rett hver. Det er alltid masse godt når vi har disse fellesmiddagene.

20131222_174835

Litt av middagen..

Etter vi hadde spist gikk vi rundt juletreet. Det er egentlig et underlig tradisjon vi har i Norge og kanskje litt rart og ta med til Japan, men det virker som at japanere syns det er gøy. Så vi sang, lo og hadde det kjempegøy.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERA

Denne søndagen var vi en hel gjeng med unge, (dvs ca 15-30år) i kirka. Veldig gøy!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

På lille julaften var det «candle service» (lysmesse) i kirken hvor vi sang, så en liten film om julevangeliet og tente lys.

20131224_112849Julaftenformiddag tilbrakte jeg som jeg ville ha gjort i Norge med 3 nøtter til Askepott og risgrøt!

Resten av julaften var jeg i bursdag.. Ikke til Jesus, men til Ingrid. På kvelden spiste jeg kylling som er japansk julemat sammen med Ingrid og 3 andre fra kirka. Hadde en veldig fin julaften selv om den var annerledes, men selv om noe er annerledes betyr det ikke at det er dårlig. På kvelden tok jeg toget hjem, rart og sitte der og vite at i Norge er det en veldig spesiell dag hvor det er så mange forventinger og tradisjoner. Der satt jeg på toget sammen med japanere som om det skulle være hvilken som helst dag. Men så er det godt å kjenne at på at det faktisk ikke gjør noe å sitte der på toget i og ikke være i Norge, fordi det er her jeg skal være.

1. juledag ble jeg med Ingebjørg og Nathan til en liten menighet i Misugi, en liten landsby oppe i fjellene. Normalt kommer det 5-6 stk til kirken, men i dag var vi rundt 30, 1.juledag pleier det å komme en gjeng fra en nabomenighet for å feire jul sammen med de som går der til vanlig. Kirka var full og vi satt så trangt at liturgien måtte foregå uten at vi reiste oss opp de stedene vi normalt ville stått. Etterpå var det blant annet middag og bingo!

20131225_134843

Bingobrettet måtte vi fylle ut selv

20131225_140205

Julefeiring ble avsluttet med tradisjonell norsk juleaften 27. desember sammen med de andre misjonærene. Det var en veldig koselig kveld sammen med «familien» min her i Japan.

Har fått tidenes julegave denne jula. For ca en mnd siden kjøpte jeg bil.. etter litt fram og tilbake med papier som måtte ordnes og sertifikat som måtte gjøres om til japansk, ble alt klart 27.des og jeg kunne hente bilen. Hurra! Er veldig fornøyd så langt med kjøpet. Det er gøy å kjøre igjen, men her er det venstrekjøring.  Det er litt uvant nå i begynnelsen så jeg sitter og snakker med meg selv om hvordan jeg skal kjøre..

20131228_123453

Her er gliset mitt. Nissan Note Rider, 2007 modell. lurer du på mer? Vel.. da kan jeg ikke svare..

20131228_164640

Står fint på parkeringsplassen min

Dette var noen glimt fra min jul i Japan! Uansett hvor vi er og hvordan jula blir feiret så er det godt å vite at budskapet om at Gud som ble mennesket er det samme uansett!OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Har fremdeles litt over 1 uke igjen med skolefri. Noe av tiden skal brukes til å fortsette på hekleprosjektet mitt..20131227_004719

Fortsatt god jul og godt nytt år! 

4 responses to “Min første jul i Japan

  1. Hei Marianne! Ville bare legge igjen en liten hilsen til deg:) Har kikka innom bloggen din flere ganger- du skriver så bra og det virker kjempespennende i Japan! Du er tøff!! Ønsker deg alt godt for 2014!!! Iselin

  2. Hei igjen, Marianne! Veldig moro å følge deg på bloggen! 😉 Du har jo hatt en utrolig flott og variert jul! Og gratulerer med ny bil!! Husk å kjøre til VENSTRE i rundkjøringene da..!! ..hvis de bruker sånt i Japan.. Velsignet godt nytt år!
    Klem fra tante 😉

    • Gøy du følger med. Hadde en veldig fin jul, men nå er det deilig med hverdag igjen! Det er ikke rundkjøringer her, heldigvis, for jeg sliter nok med å vite hvilket felt jeg skal legge meg i når jeg kjører ut av kryss…Det har gått bra til nå, kommer stort sett i riktig felt;-) Godt nyttår til deg også! Klem

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s