Hvordan holde seg varm??

Godt nyttår til alle dere som leser bloggen min! Håper dere har hatt en fin jul og er klare for et nytt år! Jeg ser fram til et år hvor oppbruddene ikke skal være like mange som i 2013. Gleder meg til et år hvor jeg får lov til å bruke tid på å bli kjent med folk, land og ikke minst fortsette å lære japansk! Håper når 2014 er over at jeg forstår og snakker ganske mye mer enn det jeg gjør nå.

Nyttår er den store familiehøytiden her i Japan. For min del ble nyttårsaften ble feiret i kirken i Kawage, en veldig koselig kveld med spill, mat, leker og andakt. Så telte vi ned til klokka tolv og ønsket hverandre godt nytt år, uten ett eneste fyrverkeri!

Norge og Japan er forskjellige på veldig mange måter og i dette blogginnlegget vil jeg fortelle om noen. Jeg husker da jeg kom hit i september så var den første umiddelbare og overveldende forskjellen tempraturen og fuktigheten. Ba om at det måtte bli litt kjøligere. Gleden var stor da gradestokken inne gikk ned fra 30 grader til 25 i oktober en gang. Men er tempraturen ute ganske lik i Japan og Norge. I desember var det nesten kaldere her enn flere steder i Norge hvor det har vært mye regn og opp mot 10 grader i følge mine kilder!  Selv om tempraturen ute er ganske lik, så er IKKE temperatuen inne lik. Fryser mer her enn i Norge.  Jeg er heldig og bor midt i en blokk så det blir ikke så veldig kaldt hos meg. Om morgenen er det i underkant av 15 grader inne i stua. Hos de som bor i hus kan innetempraturen synke ned til langt under 10 grader i løpet av natten. Hvorfor blir det så kaldt?? Tror ikke japanere har fått øye opp for isolasjon, eller så bygger man hus for sommeren.. Så hvordan holde seg varm? For det første så er butikkene er fyllt opp med varme klær. Ser ut som det er en forkjærlighet for fleece i alle mulige varianter. Det er faktisk ikke så mye ull å se som nordmenn ofte er så glad i. Så for å kompensere for det har jeg heklet mitt eget ullpledd:-) pledd

I stede for å få innetempratuen opp til 25 grader som vi har en tendens til i Norge så kler man seg heller.. men 10 grader inne tror jeg japanere også syns er i det kaldeste laget. I Norge fyrer man stort sett med ved, bruker strøm på en eller annen måte eller varmepumpe. Vedovner har jeg ikke hørt om her og strøm er dyrt. Så hva gjør man da? Mange har aircondition eller varmepumpe, men litt usikker hvor mye det blir brukt som oppvarming. Jeg har varmepumpe, men det trekker så fra vinduene at jeg syns det blåser mer kladt enn varmt. Så den bruker jeg ikke. Mange har gassuttak i hus eller leilighet som en kan koble til en gassovn. Jeg har ikke gassutak som jeg kan koble til ovn. Så hva gjør jeg da? Fyrer med parafin! For noen uker siden kjøpte Knut Ola parafinovn for meg. Gir utrolig god varme og når jeg lukker døra til stua blir det fort varmt. Sånn ser den ut.

bilde av ovnDet som er fint med den, er at hvis det skulle bli jordskjelv, eller strøm og/eller gass går nå mens det er kaldt ute så har jeg har jeg muligheten til å varme opp leiligheten. Ovnen har en beholder på ca 2-3 liter parafin som varer i ca 12 timer. Ute på verandaen har jeg 2 stk 20 literkanner med parafin som jeg får kjøpt på bensinstasjon. Var veldig fornøyd med meg selv første gangen jeg klarte å kjøpe parafin på egenhånd:-) På bildet under holder jeg på å fylle opp beholderen med parafin med en batteridreven pumpe!20140106_165812ovnKoselig med ovnen. Føler nesten jeg har et lite bål i stua og speider som jeg er så er det en fin ting.

Ute ser det med første øyekast ganske grått og trist ut ute nå. Men hvis en ser litt etter kan en se både blomster og appelsintrær fulle av appelsiner. Selv om det føles til tider veldig kaldt ut så blir det sjelden minusgrader.

20140111_144356

20140111_144618Fant pinseliljer her en dag jeg gikk en tur i begynnelsen av Januar.

En ting de har MASSE av her i Japan er vendingmaskiner, eller drikkeautomater.. De finnes over alt her i Japan. Har lest at det finnes 5 milllioner vendigmaskiner eller at det er 1 vendingmaskin per 23 personer! Gikk tur her en dag hvor jeg telte alle jeg gikk forbi og tok bilde der hvor det ikke var for mange folk rundt. Kom til ca 25 stk på en tur på ca 3 km!! Under er noen av dem. Du trenger ikke å være redd for å bli tørst i løpet av gåturen. Billig er det også.. 100 -150 yen dvs 6 -10 norske kroner.

vendingmaskin collageUtvalget er stort. I en vendingmaskin kan det være over 30 forskjellige drikker. Både varme og klalde. Klarer du å telle hvor mange forskjellige slag det er på bildet under?? 20140111_143412 Det finnes også vendingmaskiner hvor en kan få kjøpt is, røyk, snacks, mat, bananer++ 

Nå som jeg har fått bli er det lettere og fortere og komme seg rundt litt mer. Her en dag tok jeg bilen ned til stranda og gikk en liten tur. Vannet fristet ikke like mye som siste jeg gikk tur det, men fint er det uansett.OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERAVel.. det var det jeg hadde på hjerte i dag. Gud velsigne dere i det nye året!

7 responses to “Hvordan holde seg varm??

  1. Var faktisk innom bloggen din tidligere i dag for å se om det var noe nytt 🙂 utrolig flott at du deler.

  2. Godt nyttår. Fint at du deler fra dagliglivet. Ting vi tar for en selvfølge i Norge, er helt anderledes i andre land.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s