Hurra!!

Har feiret min første 17.mai her i Japan. Den ble feiret i Kobe sammen med ca 50 andre nordenn som bor i område.  Det ble en koselig og tradisjonell 17.mai feiring med mye god mat, kaker, 17.mai leker, sanger og tale. Hilste på 2 norske menn som har bodd her i Mie siden januar. De bor ikke så lagt unna meg og jobber for det shippingfirmaet som eier skolen min! Verden er liten..20140517_141055OLYMPUS DIGITAL CAMERADa jeg flyttet til Japan i september i fjor tenkte jeg ikke på å ta med norsk flagg og sløyfe.. men med negler i rødt, hvitt og blått og fin sløyfe som Ingebjørg hadde lagd så ble det 17.mai stemning likevell.20140517_204619

Selv om jeg har bodd her i over 8 måneder så er det stadig praktiske ting jeg gjør for første gang. De siste ukene har jeg kommet meg til frisøren og vasket bilen. I flere månder har jeg tenkt at jeg må klippe håret, men har ikke kommet så langt. Syns det er tiltak å klippe meg i Norge, så det blir verre her med språk, kulturforskjeller osv.. men til slutt kom jeg meg av gårde. Har en mistanke om at jeg fikk den frisøren som kunne mest engelsk og som hadde selvtillitt til å faktisk snakke engelsk.. En hyggelig ung gutt som prøvde så godt han kunne, men tror jeg kunne bedre japansk enn han engelsk så det meste ble på japansk. Fikk vasket håret 2 ganger! i et rom med dempet belysning og rolig musikk. Fikk teppe over seg, stolen ble lagt flatt og jeg fikk et lite håndkle!? over ansiktet mens han vasket håret. Har aldri opplevd det før, så jeg hadde flere teorier på hvorfor dette håndkle. Fikk vite senere at det var for å ikke få vann og såpe i ansiket, som jo er ganske logisk. Til slutt fikk jeg fønt håret og rettet det av 2 gutter. Han andre som hjalp så ut som han var livredd jeg skulle snakket til han, stakkars.. 1 time senere var jeg veldig fornøyd med at jeg kom meg til frisøren og med ny(nesten) sveis!

Bilen min trengte også en liten oppshining.. Den var ikke lengre perlemorhvit, men gråstripete.. Jeg spurte Knut Ola om han kunne forklare hvordan jeg bruker vaskeautomat. Før en kjører inn i «vaskeamaskinen» er det en automat hvor en trykker på hvilket vaskeprogram en vil ha og putter på penger. En kan også trykke på knapper hvis det er plasser på bilen det skal vaskes forsiktig, noe jeg ikke trengte. Men da jeg sto der med alle knappene husket om jeg skulle trykke eller ikke, så jeg trykket på alle knappene bare sånn i tilfelle. Uansett var jeg veldig fornøyd med at jeg skjønte når jeg skulle kjøre inn i maskinen og når en den var ferdig. Etter en har vasket bilen kan en egentlig stoppe et sted hvor en kan tørke bilen med kluter de har, støvsuge den osv, men jeg bare kjørte hjem, var egentlig fornøyd med at jeg kom ut med en hel bil.. Da jeg kom hjem skjønte jeg at jeg IKKE skulle ha trykket på knappene som jeg gjorde. Bilen var fremdeles gråstripete flere steder… Da vet jeg hvertfall hva jeg skal gjøre neste gang.. 20140510_172917

Foreløpig er mai min favoritt månden her i Japan. Det er fint og grønt overalt, masse blomster og passe varmt. Mange dager er som en fin norsk sommer med noen og 20 grader. Syns mitt japanske liv er ganske så fint når jeg kan sette meg på stranda med Vårt Land, jordbær og matcha frappuccino fra Starbucks:-)  20140510_161126

20140510_153152Da jeg skulle hjem denne dagen klarte jeg å sette meg selv i en situasjon jeg ikke likte.. Langs sjøen er det bygd moloer som skal beskytte mot tsunami og tyfoner. Oppå går den ann og kjøre.  Og her klarte jeg å forville meg, og denne dagen var det mange andre som også kjørte her for å komme hjem fra et båtrace i nærheten. Det er ganske smalt med en fender på den ene siden og rett ned på den andre. Og innimellom er det noen «utstikkere». Jeg kjørte med kø bak meg og biler som kom i mot alt for ofte. Det var akkurat plass til to biler. Hadde mest til å lukke øynene og håpe på det beste. Heldigvis gikk det bra uten å lukke øynene og jeg kom meg ned så fort som mulig. Aldri mer!!  20140510_164229

Før sommeren og fuktigheten kommer for fullt er det viktig å få pakket ned ull, dyner og andre ting en ikke skal bruke i løpet av sommeren i lufttette poser, for å unngå at det blir ødelagt av fuktigheten. Her en dag vasket jeg ulla mi, luftet dyner og fikk pakket de ned. Her er det bilder før og etter jeg har støvsugd ut lufta.OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Fikk blomster av en av lærerene mine tidligere i uka. Koselig. Vet ikke helt om hun faktisk husket at jeg har bursdag nå i mai, eller om det var flaks når hun sa «gratulerer med dagen» og at jeg fikk dem mest for at hun skulle lære meg hva en sier en har fått noe fra en lærer. Her i Japan er det flere nivåer i språket for å vise høflighet og respekt. Så når en får noe av en lærer som er over en i «rang» så sier en noe annet en hvis en hadde fått feks blomster fra en venn.. Tidvis ganske forvirrende. Og det kan være vanskelig for en nordmann som er vant med en flat struktur og den eneste en seier De og Dem til er kongen og han har jeg jo aldri møtt..  20140523_191434

Tilslutt et bilde av solnedgang over rismarkene. OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Ønsker dere en god helg og Guds velsignelse!

 

2 responses to “Hurra!!

  1. det er GØY å lese om livet ditt marianne! har ikke fått komentert så mange andre av inlegga, men jeg leser dem og koser meg 😉 å jeg hører stemmen din i det du skriver 😉 kjempe morro!

  2. Tilbaketråkk: Hurra!! | Japan for Jesus!·

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s