Blomster og bursdag

Kulturforskjeller er ikke alltid så lett. Og som gjest i et land er det fort å gjøre «feil». Nylig lærte jeg noe nytt om blomster og hvilke blomster som ikke passer til alle anledninger. Jeg hadde bursdag nå i slutten av mai og jeg hadde besøk av ei god japansk venninne som skulle overnatte hos meg. Hun skulle lage bursdagsmiddag til meg og på vei hjem dro vi innom en matbutikk. Senere samme kvelden skulle resten av misjonærteamt komme på bursdagsfest. På butikken solgte de blomster som jeg fikk lyst til å kjøpe for å pynte litt hjemme. Fant de blomtene jeg syns var finest og tar de med bort til venninna mi. Hun ser litt rart på meg og så på blomstene, også prøver hun forsiktig å spørre om jeg virkelig skal ha de.  Jeg begynner etterhvert å skjønne hva hun vil fram til og spør om det er blomster som blir brukt til å sette på graver, og det var det! Det var ikke blomter folk pyntet med hjemme, bortsett fra en uvitende nordmann.. For meg personlig betyr det ikke så mye, men venninna mi syns det var veldig trist hvis jeg skulle pynte til bursdagsfest med blomster som egentlig er til å sette på graven. Så jeg satte de pent tilbake. Så sier hun at hun normalt ikke ville sagt noe til meg, men siden det var bursdagen min så gjorde hun det likevel. Nå i etterkant har jeg begynt å tenke på hva annet rart jeg har gjort som hun ikke har sagt fra om…. Det ble uansett en koselig kveld med gode venner, is og kake!

Her kommer noen små glimt fra den siste måneden i Japan og Norge!! For en måned siden var jeg en liten tur til Norge for å treffe min lille nevø som ble født i slutten av mars. Siden det var første tantebarn fikk jeg ordnet en liten Norgestur. Det var familien jeg først og fremst skulle treffe, så det ikke så mange andre som viste jeg skulle til Norge. Godt med et par rolige uker i Norge og få muligheten til å bli kjent med det lille underet (som har vokst ganske mye siden jeg var hjemme).

Som en bonus fikk jeg også med meg min kjære bestemors 97 års dag! Takknemlig for en veldig bra timing av familiebegivenheter.

Tilbake i Japan har jeg sittet over japanskbøker og lært meg kanji (kinesiske tegn).. Jeg har hatt noen uker nå hvor jeg har kunnet fokusere på dette, før jeg skal sette meg på skolebenken igjen i begynnelsen av juni. Da skal jeg begynne på et 6 ukers sommerkurs i japansk som en siste innspurt på 2 år med japanskstudier. Gleder meg til å begynne på skolen, men samtidig er det skremmende å tenke på at nå er disse 2 årene over. Har lært mye, men det er fremdeles masse igjen å lære.. så har vel konkludert med at på mange måter så blir misjonærlivet i Japan også et liv med konstant språkstudier.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Sånn ser spisebordet mitt ut fortiden..

Det er gøy å utforske storbyen Nagoya, det finnes flere utsiktstårn her og de siste ukene har jeg vært i to av dem. Det ene fant jeg da jeg gikk søndagstur rundt en park som også har masse graver. Tårnet er egentlig et vanntårn, som jeg regner meg skal forsyne byen med vann i krisesituasjoner og ligger rett i utkanten av parken med gravene som dere ser på bildet under.
Har også vært i Nagoya TV tower. Tårnet ble bygget noen år etter krigen og det er fantastisk utsikt over hele  Nagoya.

 

Samme dagen var vi misjonærene og en gjeng fra Kawage på en Nordic festival som var under Nagoya Tower. Det var for det meste en svensk festival, med folkedans, musikk og diverse utsalgsboder. Det finnes en gruppe med japanere som er innteressert i svensk kultur, dans og musikk som arrangerte festivalen. Morsomt å se mange japanere kledd i den svenske nasjonaldrakten! På festivalen traff jeg en japansk dame som hadde hørt om meg fra ei som jobber i en koselig butikk i nærheten av der jeg bor, som selger masse ting fra Norden.  Denne damen fortalte oss at hun elsket Norge og hadde vært i Ålesund en gang. Hun hadde veldig lyst til å få norske venner, så hun fikk kontaktinformasjon til oss misjonærene, og sa hun skulle ta kontakt. Har ikke hørt noe enda..

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Svensk folkedans

Også i år dro vi til Kobe for å feire 17.mai! Vi var ikke like mange som i fjor, men ca 30 nordmenn feiret nasjonaldagen med, sushi og pølser, kaker, tale, sanger og leker! Selv om kjøreturen er litt lang, så er det koselig å treffe andre misjonærer og nordmenn som vi sjelden treffer ellers.

20150517_170324

 

I den nye leiligheten min har jeg en liten hage på utsiden. Foreløpig består den stortsett av ugress, men jeg har skaffet meg noen kasser for å ha en liten kjøkkenhage. Det er første gang tester ut om jeg har «grønne fingre» på noe annet en planter som nesten ikke trenger vann. Jeg skjønte ganske fort at jeg undervurderte hvor store f.eks en tomatplante kan bli. Så jeg må nok snart få tak i flere kasser og plante om litt… men jeg lærer av å prøve og feile.. så får jeg se om det blir noen ferdige grønnsaker før jeg drar til Norge i august.

Nyplantet

Nyplantet

Et per uker senere..

Et per uker senere..

Fikk besøk en dag av en slange… Plutselig så jeg noe som bevegte seg på gjerdet rundt hagen min, måtte kikke et par ganger før jeg skjønte at det var en, sikkert over en meter lang slange som snirklet seg framover på nettingen på gjerde. Rakk å ta et bilde før den «hoppet» inn i busken på andre siden av gjerde. Har heldigvis ikke sett den siden… 

Sommertempraturen har virkelig begynt å komme til Japan. I skrivende stund ca kl 2300 på kvelden er det 24 grader ute. Jeg vil helst gå med singlet og shorts, men får kommentarer fra japanere at jeg ikke må «kle av meg» så mye enda, for det blir MYE varmere… Kjenner jeg er takknemmlig for at jeg kan «flykte» til Norge en liten stund når det er på det varmeste her. Enn så lenge nyter jeg at jeg kan sitte ute å spise frokost uten at det er for varmt..

Alt godt så lenge! Gud velsigne deg..

 

2 responses to “Blomster og bursdag

  1. Takk for fin blogg! Moro å høre fra deg! Og takk for sist da du var hjemme en tur!! Gratulerer med dagen!🎉..sånn på etterskudd;-)

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s