Vinter

Høsten kom ikke så lenge etter forrige gang jeg ga livstegn fra meg. Når november/desember kommer er det tid for å finne fram ullundertøyet, varme dyner, gassovnen og varmeteppe. Min første egenprodusert mariusgenser har blitt mye brukt i høst og vinter og nå holder jeg på med strikkeprosjekt nummer to.  I Nagoya kan temperaturen synke til rett under null på natta, ikke såå kaldt sier du kanskje? Men utfordringen er at når det er 0 grader ute, så er det nesten samme temperatur inne også. I Japan varmer en bare opp rommet man oppholder seg i, så dvs at soverom, toalett og gang er iskalde. På soverommet mitt var det 5 grader på det kaldeste, og selv med ullundertøy, tykk dyne, varmt sengetøy, varmeteppe og fleeceteppe ble det i det kaldeste laget. Så nå har jeg midlertidig flyttet  inn på naborommet til stua som er litt lettere å varme opp og sover på madrass på gulvet. Så får vi se når jeg flytter tilbake på soverommet. Det er sjeldent snø i Nagoya, men i løpet av vinteren snør det kanskje en gang. Jeg må innrømme jeg ble tatt litt på senga denne gangen selv om jeg veldig visste godt at det skulle snø, men tenkte ikke at det skulle legge seg på veiene. BiG-teamet hadde studentkveld på Sharehouse hvor de bor og jeg hjalp til. Det hadde begynt å snø litt da jeg kom dit, men de neste timene så jeg ikke ut og da jeg skulle kjøre hjem var det flere cm med snø på veien. Var ikke så veldig høy i hatten når jeg skulle kjøre hjem på sommerdekk, men det gikk fint og kom meg trygt hjem. 20170114_223726

Det ble en kjøretur i vinterland i forrige uke også. Jeg dro noen dager på retreat på et kristent retreat- og konferanse sted rett ved Mt.Fuji på 1000 meters høyde. Heldigvis var hovedveiene bare, men jeg kjørte ekstra forsiktig og hadde utstyrt meg med kjettinger i tilfelle det skulle snø. Jeg var stort sett den eneste på stedet bortsett fra staben, det var fine og rolige dager til å lese, be, være i stillhet og gå ut. Luksus å komme til dekket bord til hvert måltid. Det var fantastisk vær de dagene jeg var der, så fikk sett flotte Mt.Fuji mange ganger. Japanere elsker Mt.Fuji og mange har et religiøst forhold til dette fjellet. De tilber på mange måter skaperverket i stede for skaperen. Nesten alle japanere har en drøm om å bestige Fujisan som de sier på japansk, og se soloppgangen. Hadde vært gøy og gått opp en gang, men sesongen er bare et par måneder på sommeren og da jeg jeg som regel i Norge. Utrolig fascinerende hvordan fjellet nærmest starter fra sjøen og strekker seg opp 3776 meter over havet.

På nesten 1000 meter over havet følte jeg meg nesten om i Norge med snødekte grusveier og store furutrær, men så hører jeg de som jobber på bensinstasjonen rett over veien roper bilene som skal fylle bensin velkommen og jeg ble fort minnet på hvor i verden jeg er.

På vei hjem fra retreatoppholdet hadde jeg pause på et par av de mange flotte rasteplassene som er langs motorveien. Men denne plakaten på et av stedene var litt urovekkende. Det var observert Australsk redback edderkopp, skal vist være en av de giftigste edderkoppene som finnes..20170127_191026

 

Jeg har bodd i Japan i ca 3 1/2 år nå og fremdeles blir jeg like imponert og fascinert over den japanske servicen. Noen steder strekker de seg ekstra langt. Feks en gang jeg kjøpte Ben and Jerry is på en litt finere butikk i nærheten. De spør om jeg vil ha tørris så isen ikke smelter på vei hjem. Jeg takker ja og hun som jobbet der tar med seg isen min, mens jeg går og pakker de andre varene i poser. Etter noen minutter kommer hun tilbake med isen pakket i plastikk og tørris oppi. Hvis jeg kjøper jordbær(som alltid er pakket fint inn) på samme butikk spør de alltid om jeg vi ha en egen pose til jordbærene, slik at de ikke skal bli ødelagt når en har de sammen med de andre varene. Jeg pleier å si nei takk til det, litt unødvendig bruk av poser.

På vei til t-bane stasjonene og en handlegate i nærheten av meg går jeg forbi en Lexus forretning. På utsiden står det som regel en parkeringsvakt kledd opp i flott dress. Jeg har tidligere sett at de står og bukker når biler som har vært på service kjører ut derfra og de står og bukker til bilen har kjørt. Men her en dag jeg gikk forbi så så jeg at parkeringsvakten sto og bukket lett tilsynelatende helt tilfeldig. Jeg prøvde å finne ut av hvem han bukket til og oppdager at han følger med på bilene som kjører forbi han og bukker til alle Lexsus bilene han ser!

 

I høst en gang kjøpte jeg meg bålpanne og i romjula fikk jeg endelig prøvd den ut. Dro sammen med Topland familien og ei venninne jeg hadde besøk av på båltur. Det er virkelig noe av det koseligste som finnes og sitte ved bålet og lage pinnebrød og banansplitt. Har bestemt meg for at det må jeg gjøre mer og invitere med meg japanske venner på litt friluftsliv.

 

De første små vårtegnene har begynt å komme. Oppdaget at plommetreblomstrene har så vidt begynt å blomstre, bittelitt farge i det som ellers er grått. Deilig at våren er i komminga og det betyr også at snart kommer det besøk fra Norge, først av gode venninner og etterpå så kommer mamma og pappa. Gleder meg!

Jeg skriver ikke så mye om det som skjer i arbeidet her i Japan her på bloggen og det er bevisst. Men det skjer mange fine ting, mennesker tar i mot Jesus, noen blir døpt og det er spennende og givende med BiG team. Har du lyst til å lese mer om dette så kan du trykke på linken under og melde deg på nyhetsbrevet mitt.

Meld deg på nyhetsbrev

2 responses to “Vinter

  1. Hei igjen. Alltid så koselig å lese når du skriver om de vanlige og hverdagslige tingene. Leser det grundig hver gang.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s