Kulturforskjeller – speiding

Jeg har den siste tiden gjort meg noen erfaringer på forskjeller mellom Japan og Norge. Den ene handler om speider, den andre om en svært beklagende huseier. Speider først. Før jeg dro til Japan så hadde jeg en tanke om at jeg hadde lyst til å drive med litt speider aktiviteter i Japan. Fram til nylig så har det ikke blitt så mye av det, men i det siste så har jeg fått kjenne litt på speiderlivet igjen. For en stund siden kjøpte jeg en sammenleggbar bålpanne/grill og vi har vært et par ganger ute for å brenne bål og lage pinnebrød. Første uka i mai dro jeg, noen av de andre misjonærene og noen familier på telttur. Jeg hadde fått ansvar for litt speideraktiviteter, dvs bålmat. Første kveld var det banansplitt og stekt eple. Ingen var så gira på å lage sin egen banansplitt, så jeg og noen andre hadde samlebånd-produksjon av bananer og epler.

Neste morgen var det den store utfordringen med «egg i konvolutt». Da smører man innsiden av konvolutten med smør, kakker et egg oppi, taper konvolutten rundt en pinne også steker over bålet. Det er vittig å observere forskjellen mellom de japanske barna og norske barn. Barna som stekte  egg var i alderen 3/4 til ca 12 og alle ble vellykket!!20170504_090152.jpg20170504_093326.jpgI Norge så hadde kanskje halvparten fått brent hull i konvolutten(?!). Til og med gutten på 3 år klarte å steke et perfekt stekt egg! Jeg var mektig imponert. Noe handler kanskje om at i Japan er det en kultur for at du følger instrukser til punkt og prikke, det er normalt ikke rom for å tenke selv og man vil være på den sikre siden. En gutt satt i over 30 min og prøvde å få stekt egget, men hadde konvolutten utenfor bålpanna. Jeg prøvde å si gang på gang at han måtte ta konvolutten nærmere glørne for å få det stekt, til slutt tok han poenget og han fikk også ferdig egget sitt. På en måte drømmespeideren, men vil jo egentlig at de skal tenke selv, at de skal utfordre litt, teste grenser, selv om det kan være frustrerende noen ganger. Mange ting som blir gjort i Japan handler om å være på den sikre siden, å være trygg. Mange har f.eks beskyttelses amuletter på seg, i bilen eller huset. Det betyr ikke nødvendigvis at de tror veldig på det, men de har det på seg for sikkerhets skyld. Og dette kan overføres til mange ting i livet, at man ikke tar risikoer. Og det kom tydelig fram når vi stekte egg. Handler kanskje også litt om tålmodighet.. På ettermiddagen lagde vi pinnebrød. Et helt nytt konsept for mange, men som virkelig slo ann. Det er ikke så mye som skal til for å imponere i matveien. Lager man pinnebrød er de fleste veldig fornøyd og kan spise seg mette på det. Jeg lagde deig av 3 kg mel og nesten alt forsvant! I tillegg nesten ingen brente pinnebrød. Gøy å kunne bruke litt av speiderferdighetene mine igjen. Det finnes speidergrupper i nærheten, men fokuset er ikke like mye på friluftsliv som i Norge. Et par av guttene på turen er med i speideren, og de ville lære videre å lage egg i konvolutt til gruppa si. Om jeg blir med i organisert speider i Japan, tror jeg ikke, men å dra på tur, ha bål og gjøre speideraktiviteter vil jeg uansett fortsette med. 20170325_112852.jpg

 

I begynnelsen av april begynte det plutselig å dryppe fra taket i ganga hjemme. Fikk tak i utleiefirmaet og dagen etter kom det noen for å sjekke hva som var galt, inkludert huseieren. Etter å ha sjekka leiligheten over meg skjærte de hull i taket hos meg. Det drypte fra en sprekk i betongen opp mot 2.etg. Og det viser seg at det er en skjøt i en vannledning som hadde løsnet litt. Etter 1-2 uker ble lekkasjen fikset og så kom de for å fikse taket hos meg. 20170410_155652Det gikk noen dager også ringer det på døra og der står huseieren med en gave. Han bukker og sier unnskyld for bryderiet i forbindelse med vannlekkasjen. Vet ikke hvor mange ganger han sier unnskyld. Da han skulle gå igjen, rygger han ut bukkende mens han igjen unnskylder seg. Litt i det meste laget syns jeg. Jeg sier det går fint og at det ikke er noe stress, men det er det minste han kan gjøre. Vet ikke om det samme hadde skjedd i Norge?! Fikk uansett en eske med gode kjeks, som jeg delte med kollegaene mine.

 

Før jeg dro på telttur, måtte jeg gå til anskaffelse av et telt. Jeg hadde kikka litt på diverse sports- og friluftslivbutikker, men syns teltene var i overkant dyre, i hvertfall når jeg ikke vet hvor mye jeg kommer til å dra på telttur. Ble tipset om å heller dra på en av de mange bruktbutikkene. Der fant jeg et telt til ca 250 kr som var passe stort og så nesten ikke brukt ut. Kupp! Perfekt for meg og ei venninne som også var med. 20170429_115444.jpgLegg merke til den fine og grønne plenen min;-) Syns det er gøy å prøve å få til blomster og diverse planter. Ulempen med å være i Norge store deler av sommeren er at jeg ikke får planet så mye grønnsaker, siden de blir modne mens jeg er i Norge. Men i år har jeg plantet salat som blir ferdig før jeg drar og søtpoteter som jeg kan høste i oktober/november. Blir spennende å se om det funker. Fant også en Rabarbraplante på en plantesenter nylig, får se om den tåler varmen..

Har også hatt veldig koselig besøk av venninner og familie de siste månedene. Fint med lange frokoster, gåturer, møter med mine folk i Japan, litt turisme, god mat++. Er så takknemlig for at de kom og at jeg kunne vise litt av livet mitt til noen av mine nærmeste i Norge. Nå kan jeg snakke med f.eks mamma og fortelle hva jeg har gjort og hun kan se for seg leiligheten, bilen, stedene og folkene. Fint å kunne ha de samme bildene i hode når vi snakker.

 

Av og til når jeg er ute i naturen så få jeg bilder som hjelper meg å forstå litt mer hvem Gud er. Treet på bilde under har jeg gått rett forbi mange ganger uten å tenker noe spesielt på det. Plutselig en dag så fikk jeg se at det var ett tre, men at i bunnen så delte treet seg i tre nesten like store stammer som etterhvert delte seg i grener. Og tenkte at dette kunne være bilde på Gud og treenigheten. Gud Fader, Gud Sønn og Gud Den hellige ånd. De er EN og samtidig TRE. Så hver gang jeg går eller jogger forbi dette treet så blir jeg minnet på hvem Gud er og at han er overalt.

 

PS! Jeg har akkurat skrevet nyhetsbrev, har du ikke fått og ønsker å få tilsendt så kan du melde deg på her: Meld deg på nyhetsbrev

One response to “Kulturforskjeller – speiding

  1. Hei, nå var det lenge siden jeg har vært innom sida di. Alltid så gøy å lese, særlig kulturforskjellene, de små (store) forskjellene. 🙂
    Jan Olav

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s